Zaštita prirode, životna sredina, građanski aktivizam
 
Free Rivers Fund

Free Rivers Fund

Contact Information

Free Rivers Fund

Gemeinnütziger Verein
General-Eccher-Straße 1
6020 Innsbruck
Austria
Phone: 0043 699 16038058
Email: mail@freerivers.org

HTTPS://FREERIVERS.ORG/FUND/

„Jednostavno je. Preduzeća bi trebalo da shvate da imaju veću odgovornost nego da maksimiziraju profit za svoje dioničare i sebe, da imaju odgovornost za planetu.“ Yvon Chouinard

Fond za slobodne reke (FRF) nastao je iz zamisli tri međunarodna aktivista kajakaša. Dan Yates (Velika Britanija), Rok Rozman (SLO) i Bernie Steidl (AUT) uključeni su u različitu borbu protiv hidroenergetskih projekata koji su pretili slobodnim protočnim potocima i rekama svojih domova. Ideja je bila dati finansijsku podršku onima koji provode svoje slobodno vrijeme štiteći reke od izgradnje brane. Budući da su sva tri osnivača aktivisti, iskusili su koliko je važno čak i malo finansiranja za uspešno vođenje kampanje. Namjera im je bila da proces bude što lakši za male projekte kako bi mogli lako da pokriju svoje troškove i da ne gube vreme na aplikacije i obrasce,već da ga radije iskorištavaju za postizanje svojih ciljeva očuvanja.
Šta radi fond Free Rivers?
FRF prikuplja donacije od avanturističkih sportskih kompanija i raspodeljuje sredstva zaštitarima. FRF je partner s kompanijama iz sportske industrije, a takođe razvija saradnju s kajakaškim klubovima i prihvata privatne donacije.
Projekti koji traže podršku mogu se prijaviti jednom godišnje. Žiri potom pažljivo bira projekte u kojima će finansiranje donijeti najveću razliku u zaštiti rijeka. To znači da mali projekti, vođeni u zajednici, imaju podjednako dobre šanse za primanje finansiranja kao i velike, osnovane organizacije. Za prijavu projekta ne treba biti registrovana NVO ili organizacija, oni mogu biti isto tako pojedinci koji su spremni da se uključe kako bi pomogli svojoj lokalnoj, ugroženoj reci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *