Zaštita prirode, životna sredina, građanski aktivizam
 

Ekološki front Novi Sad

Ekološki front Novi Sad je samoorganizovani i neformalni pokret koji okuplja i objedinjuje pojedince i pojedinke, nevladine organizacije i institucije u borbi za zaštitu životne sredine. Nastao je sa ciljem da se postojeći ekološki i drugi pokreti ujedine i podrže jedni druge, kako bi u zajedničkoj borbi promenili trenutno neodrživo stanje u Srbiji, a naročito u Novom Sadu. Vođeni smo idejom da budućnost ove zemlje i našeg grada počiva na zdravoj životnoj sredini, očuvanim prirodnim staništima i zaštiti biodiverziteta.
Nesavesno iskorištavanje prirode i njenih resursa višedecenijski je problem u našoj državi; preko izgradnje malih hidro elektrana, nesrazmerne i neplanske seče šuma, neekološkog eksploatisanja rudnih bogatstava, do izgradnje privatnih objekata u zaštićenim područjima. Predstavnici republičke, pokrajinske i gradske vlasti vođeni ličnim, a ne javnim interesom, donose odluke i sprovode politiku koja je u skladu sa interesima investitora i kapitala, a ne u skladu sa životom dostojnim i po meri čoveka. Stihijski urbanizam koji isključuje učešće šire zajednice ugrožava kvalitet života svakog pojedinca. Takvo urbanističko planiranje ne vidi zelene površine kao sastavni deo zdravog života, već kao potencijal za izgradnju objekata i profit. Takođe, sve učestalije uništavanje drveća, zelenih površina i parkova u urbanim sredinama se sprovodi konstantno i dosledno uprkos upornom protivljenju građana i građanki.
Težićemo da dosadašnje aktivnosti pojedinačnih organizacija, članica Ekološkog fronta Novi Sad ujedinjene budu efikasnije i plodonosnije. Želimo da javnosti stavimo do znanja kako je krajnje vreme da stanemo na put uništavanju prirode.
Pozivamo sve one koji mogu, na različite načine, da doprinesu ovoj borbi – stanu uz nas.
Ekološki front Novi Sad čine: Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“, ZA „Krov nad glavom“ Novi Sad, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Sačuvajmo Liman od betona, Ne damo livadicu i HabiProt.  
https://www.facebook.com/ekoloskifrontns/

Logo EFNS