Zaštita prirode, životna sredina, građanski aktivizam
 

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/savezzaz/public_html/savezzazastituprirodesrbije.rs/wp-content/themes/fluida/includes/loop.php on line 270

Декларација о одбрани Топлодолске реке

Седамдесетих година први пут је настао отпор Темштана у покушају да се спречи одузимање реке Височице која чини ¾ воде која протиче кроз Темску у Завојско језеро. Тунелом од 10 км Височица је преусмерена у Нишаву изнад Пирота. Остатак воде у реци Темштици чини Топлодолска река. Та борба је трајала годинама и завршила се безуспешно у другом времену, систему и са другачијим односом према природи. Још није била завршена градња на Височици, а већ се кренуло са превођењем Топлодолске реке у Завојско језеро, што је значило потпуно уништење Темштице. Тада, без друштвених мрежа и опште подршке, борили су се Темштани сами. Небојша Илић је имао 20 година, а Душан Митић 25 година и тада су били међу најмлађима борцима за реке. Нажалост, данас су они најстарији борци за реке из те генерације од којих већина више није међу живима.
Учињен је низ покушаја да се обезбеди грађевинска дозвола за превођење Топлодолске реке приликом сваке смене републичке власти, у најмање 4 покушаја. То је сваки пут спречено борбом и активношћу Душана Митића у Општини Пирот који је непрекидно едуковао одборнике и обезбеђивао подршку за такав став. Године 2003. захваљујући томе је донета Одлука Скупштине Општине Пирот да превођење Топлодолске реке у акумулацију Завој није прихватљиво. Године 2008. поново на иницијативу Душана Митића донета је Декларација о заштити Топлодолске реке коју су потписали сви општински одбори политичких странака у Пироту.
Борба је настављена удруживањем села, активиста и стручњака 2017. године, стварањем Савеза месних заједница Старе планине који је добио велику подршку из земље и иностранства.
Борба и даље траје…

https://savezzazastituprirodesrbije.rs/wp-content/uploads/2019/12/Deklaracija-o-zastiti-Toplodolske-reke-2-page-001.jpg