Zaštita prirode, životna sredina, građanski aktivizam
 

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/savezzaz/public_html/savezzazastituprirodesrbije.rs/wp-content/themes/fluida/includes/loop.php on line 270

Šta se krije iza projekta MHE – Predrag Branković

“Дакле,ајмо сад овако:видим да се људи интензивно баве МХЕ(мини хидро-електранама)последњих неколико месеци,јер је цела ствар узела маха до неслућених размера,и људи су с правом забринути.
Шта се дешава на Старој планини,Копаонику,Тари,Власини…?

Мислите да“инвеститори“који подижу МХЕ и доводе силну механизацију,улазе у сукобе са медијима и народом,желе да се обогате од…електричне енергије добијене из МХЕ,и да је све то што раде вредно којег мегавата?
Веома сте предвидљиви,и неко вас пушта да будете у тој заблуди.Са веома добрим разлогом као и увек-да се Власи не досете.
Наравно,држава ћути,јер у суштини,она стоји иза свега,и нису ти“инвеститори“никли сами од себе(добра реч“никли“,запамтите је)већ их је држава не само наоружала дозволама,него их је охрабрила да раде то што раде.Из једног ужасно важног разлога.
Не праве они МХЕ због ел.енергије(колико год лудо изгледало,производња струје може и да се прогута негде у јавности као разлог за девастацију природе,јер побогу,држава мисли о снабдевању енергијом),већ их праве за њихову добро прикривену намеру-ФЛОТАЦИЈУ РУДА.

.Сећате се афере са никлом(оно“никли“од малопре),пре неколико година,када су стране рударске компаније пустиле пробни балон у јавност,да виде са каквом реакцијом ће се суочити?
Када је Емир Кустурица реаговао?
Ако сте ви заборавили,неко други није,већ вредно ради годинама.
Е,па видите,за све њих је било заједничко да су повезане управо са овим местима где се праве данас МХЕ.
Оно без чега ни један површински коп металних руда не може да функционише је ВОДА.А све ове дивне планине крију у својим недрима неописива богатства у виду руда никла,цинка,олова,злата,сребра,бакра,антимона,кадмијума,полудрагог камења и ко зна каквих још ређих метала о чијем присуству нас нико није информисао,а вршена су ових година ОПСЕЖНА истраживања(то најбоље знају мештани села око Јастребца,Мајданпека,Бора,Лознице,Старе планине,Таре,Јошаничке бање,Трговишта,који су се чудили Канађанима и Аустралијанцима наоколо како искачу из џипова и раде чудне ствари са околним земљиштем).
Цела ова ствар са МХЕ треба да отупи и припреми јавност на две ствари(јер протести ће полако јењавати,што због репресалија,што због губитка енергије и ресурса људи),а то су:перманентно девастирање природе на тим местима(јер ће биљни и животињски свет почети да одумиру због одсуства воде) и припрема цеви под притиском слободног пада за флотацију.
Да,ОНО ШТО СЕ СПРЕМА МНОГО ЈЕ ГОРЕ од свега што сте могли чути и видети,а МХЕ су само почетак.
Спрема се масовна експлоатација рудних богатстава Србије,а интензивна површинска експлоатација бакра(питајте становнике Бора),а нарочито никла и злата,ТРАЈНО загађује животну средину,без наде за опоравак.Огромне количине цијанида и сумпорне киселине,те изузетно токсичних тешких метала које ће се јавити и вештачким језерима напуњеним остацима флотације,претвориће целе регионе у месечеве пејзаже на веома,веома дуг период времена.Плус,с времена на време(као што сте могли видети у Румунији,Бразилу и афричким земљама)биће пуцања брана на флотационим језерима,где ће се тобож случајно,“непажњом“,празнити садржај у реке,што ће доводити до масовног помора живог света у рекама и око њих.
Драги моји,писао сам о томе поодавно,а пишем поново-ПРИПРЕМА НАМ СЕ ГЕНОЦИД.И нема тог жмурења које ће поправити
ствар.
Овог пута баба рога остаје.